Skip to content

Arjen stressinhallinta

Ruuhkavuodet, tahtoikäiset lapset, muuttuvat elämäntilanteet... Tunnistatko, mikä kuormittaa sinua? On tärkeää opetella arjen stressinhallintaa välttääkseen tilanteiden kärjistymistä.

Väkivaltaisuutensa vuoksi asiakkaiksi hakeutuvat naiset ovat usein pitkäkestoisessa ylivireystilassa.

  • Ylivireystila: Keho on taistele ja pakene -tilassa: sydämen syke ja hengitys tihenevät, tunteilla reagointi lisääntyy, erilaisia kehollisia reaktioita (kurkkua kuristaa, kämmenet hikoavat, vatsaa tai rintaa puristaa, hartiat jännittyvät…)
  • Optimaali vireystila: Keho on ei hätää -tilassa, arki sujuu, keskittyminen onnistuu, omat kokemukset ja tunteet siedettäviä ja käsiteltävissä olevia
  • Alivireystila: Tunteet ja tuntemukset vähäisiä, vähentynyt fyysinen aktiivisuus, turtumista ja ajattelun sekä muistamisen vaikeutta

(mukaillen Ogden, Minton & Pain, 2006)

Jatkuva ylivireystila on seurausta elämän kuormittavien tapahtumien laukaisemasta autonomisen hermoston toiminnasta. Ylivirittynyt henkilö on ikään kuin jatkuvassa ”taistele tai pakene”-tilassa. Fysiologisesti keho tuottaa tällöin runsaasti stressihormoneja: kortisolia, adrenaliinia ja noradrenaliinia. Arjen stressinhallintamenetelmien avulla, kehotietoisuutta lisäämällä ja tunnetaitoja vahvistamalla ammattilaisen ohjauksessa voi alkaa tunnistaa ylivireystilan oireita ja löytää keinoja niiden helpottamiseksi.

Kuormittava arki

Väkivaltaisen käytöksen taustalta löytyvät usein myös hallitsemattomilta tuntuvat arjen kuviot. Kuormitus voi olla suurta niin henkisesti kuin fyysisesti eikä tilaa omille hengähdyshetkille ja omien tunteiden ja tarpeiden ilmaisulle tunnu löytyvän. Moni väkivaltainen nainen kokee itsensä nurkkaan ajetuksi. Väkivalta koetaan kuin viimeisenä vaihtoehtona, hätähuutona.

Onkin olennaista, että oman aggressionsa ja väkivaltaisten reaktioidensa kanssa kamppaileva löytäisi arjesta hengähdyshetkiä vain itseään varten. Onko sinulla tarve hallita koko kodinhoito ja sen järjestelyt? Kenties hiljaisesti toivot kumppanisi jakavan niitä enemmän kanssasi, muttet lopulta osaa antaa hänen niin tehdä. Arjen rullaamisen ja sen rutiineille jonkinlaisen työnjaon hahmottaminen on kuitenkin tarpeen, ettei oma kuormitustila kasva pitkäkestoiseksi stressitilaksi ja lopulta kärjisty väkivallaksi.

Tukea ulkopuolelta

Esimerkiksi perheelliselle oman lähiverkoston hahmottaminen on tärkeää. Ketkä ovat niitä henkilöitä, jotka voivat arjen tilanteita helpottaa? Jos syystä tai toisesta oma tukea antava lähiverkko on löyhä tai olematon, on tarpeen hyvissä ajoin kääntyä ulkopuolisen avun puoleen esimerkiksi lastenvahtien löytämiseksi tai muiden tukitoimien saamiseksi. Ei ole häpeällistä käyttää ulkopuolista apua luodakseen itselleen ja perheelleen toimivaa arkea.

Saadakseen helpotusta stressiin on arjen järjestelyiden kirkastamisen lisäksi hyvä tunnistaa, mikä itselle tuottaa iloa ja hyvää oloa. Millä tavalla pitää huolta itsestään ja omista tarpeistaan? Jos aika ja energia ovat elämäntilanteen johdosta kortilla, hyvää oloa tuovat asiat voivat olla näennäisesti hyvinkin pieniä. Olennaista on, että saa itse kokemuksen hetken hengähdyksestä ja irtiotosta.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Hae sivustolta

Lue myös

Video

Play Video

Seuraa meitä